Bolshoi Teateret – et av verdens største

Bolshoi, eller Det Store Teater som det kan oversettes til på norsk, er et historisk teater som ligger i Moskva, hovedstaden i Russland. Bygningen er et ikonisk landemerke, og utgjør motivet på den russiske 100-rubel seddelen.

Bolshoi Opera og Bolshoi Ballet er noen av de eldste og største ballet- og opera-ensemblene i hele verden.

Det brenner!

Før i tiden var alle russiske teatre eid av staten. Det er derfor det heter Bolshoi, som betyr «stor» på russisk. Dette fordi Staten mente at opera og ballet var mer høyverdige enn drama, som på sin side ble kalt for Maly, som betyr «liten» på russisk.

Bolshoi-ensemblene ble grunnlagt i 1776 av Prins Pyotr Vasilyevich Ouroussoff og den engelske entreprenøren Michael Maddox.

Til å begynne med holdt de oppvisninger i private hjem, men i 1780 så fikk de tak i Petrovika-teateret. Her begynte de med oppvisninger av opera og ballet. Dette dannet senere grunnlaget for Bolshoi-teateret.

I 1805 brant dessverre Petrovika teateret ned, men ble erstattet av Det Nye Imperialistiske Arbat-Teateret i1808. Som følge av den franske invasjonen av Russland og beleiringen av Moskva, brant også dette teateret ned, i 1812.

Teaterbygningen som vi kjenner i dag, ble bygget på Teaterplassen, mellom år 1821 og 1824. Bygningen ble designet av arkitekten Andrei Mikhailov, som også hadde designet Maly Teater, dramateateret, i 1824.

Teateret åpnet offisielt den i 1825, med en oppvisning av Fernando Sors ballet, Cendrillon. Til å begynne med var det bare russiske verker som ble vist frem, men utenlandske komponister fikk tilgang rundt år 1840.

I 1843 ble det gjennomført store oppusninger, med arkitekttegninger fra A. Nikitin. På grunn av store brannskader fra en brann i 1853,  måtte det ytterligere oppussing til. Denne gangen så ble det gjort av Alberto Cavos, sønn av den kjente operakomponisten Catterino Cavos.

Bolshoi Teater gjenåpnet offisielt den 20. August 1856. Det ble gjennomført flere oppusninger i 1896.

1900-tallets storhet

I 1919 fikk teateret et nytt navn; Bolshoi Akademiske Statsteater. Bare noen dager senere ble det gjennomført et mislyktes forsøk på å få stengt ned teateret for godt.

Beethoven-hallen, som er en del av teateret, ble åpnet i 1921.

Mellom 1921 og 1923 ble teateret oppusset enda en gang. Under Andre Verdenskrig ble teateret lettere skadet av bomber, men disse skadene ble raskt reparert.

I 2002 ble en ny scene for teateret åpnet. Denne nye scenen ligger på en bakke ovenfor teateret der det tidligere hadde vært kommunale leiligheter og gamle hus. Denne nye scenen danner sammen med det mange ganger oppussede teateret Bolshoi, to prøvescener, et kunsterrom og hjelpebygg, et større kompleks med paraply-betegnelse «Bolshoi Teater av Russland».

Milliard-oppussinger

I perioden 2005 til 2011 var teateret stengt. Det skulle oppusses (ja da; igjen!). Denne oppussingen er den største teateret noensinne har gjennomgått. Bygningen, som består av tre forskjellige arkitekturstiler, hadde igjen blitt skadet, og en «rask» oppussing var på sin plass.

Til å begynne med hadde denne oppussingen et budsjett på 15 milliarder rubler, (2,2 milliarder norske kroner), men ingeniører fant ut at mer enn 75 prosent av bygningen var ustabil. Budsjettet ble derfor økt til 25,5 milliarder rubler; nesten 4 milliarder kroner!

Etter oppussingen var ferdig, ble det offentliggjort at det «bare» var blitt brukt 21 milliarder rubler; 3,12 milliarder kroner. I følge avisen The Moscow Times, hadde de egentlig brukt dobbelt så mye. Den tyske avisen Der Spiegel, som har fått et anonymt tips fra regnskapsføringen til teateret, hevder at oppussingen egentlig kostet en svimlende sum av 9,2 milliarder kroner. Pengene, uansett hvor mye det var, kom bare fra staten.

Gjennom denne lange oppussingsperioden ble alle oppvisninger holdt på den nye scenen, og på scenen til det Store Kremlin Palasset.

Privacy Policy