Juvet Hotell i Valldal – i ett med naturen

En drøy time utenfor Ålesund i Møre og Romsdal ligger et praktfullt hotell som går i ett med naturen. Det er virkelig noe helt for seg selv, og alle hotellrommene gir gjestene en unik utsikt og naturopplevelse de ikke får fra noen av naborommene.

Hotelleieren Knut Slinning kjøpte seg et fristed og hytte ved Gudbrandsjuvet i Valldal i 1986. Her nøt han utsikten og stillheten for seg og sine. Tenkte hvor fantastisk det ville være om flere mennesker kunne få ta del i denne naturopplevelsen med fjell og sjø.

Gammel gård ble arkitektonisk hotell-perle

Slinning var ikke den eneste som beundret Sunnmørs-alpene. Staten satte i gang det storstilte prosjektet Nasjonale Turistveier på strekningen mellom Trollstigen og Geiranger.

Dette førte arkitektene Jensen og Skodvin til Gudbrandsjuvet. Her kom de i prat med Knut Slinning. Arkitektene hadde noen banebrytende ideer om et spennende nytt hotell.

I 2005 kjøpte Slinning den bortgjemte naturperlen Burtigarden. Nå eide han en gård som han hadde rett til å drive. Men det var ikke avl av fjellgeiter han tenkte på. Den gamle fjellgården ble senere til hotellet Juvet.

Uten satsingen på Norske Turistveier hadde det aldri blitt noe hotell. Målet med prosjektet var ikke bare å lage effektive stier og veier, men også å lage arkitekttegnede stoppesteder langs disse samme veiene. Juvet er en av disse stoppestedene.

Prosjektet har totalt fått over 60 engasjerte arkitekter med på å lage stoppesteder langs disse naturstiene. Bygninger som skal være moderne og robuste, men som også skal «eldes med verdighet». Det er dette prosjektet vi kan takke for at arkitektene Jensen og Skodvin gjorde det allerede kjente Gudbrandjuvet enda mer spektakulært og lett tilgjengelig.

Bygd inn i og rundt naturen selv

Da arkitektene Jensen og Skodvin designet Juvet-bygningen ønsket de at den skulle bygges uten at det ble gjort inngrep i naturen, og at den skulle passe perfekt inn i landskapet. Arkitektene ønsket å bygge et byggverk i storslått natur, men uten å skade naturen i samme prosess.

I stedet for å sette opp et hotell der alle rommene er samlet på en og samme plass, bestemte de seg for å heller bygge rommene spredt utover landskapet, utenfor øyesikte til hverandre. Hotellrommene skulle være som små, enkeltstående hus.

Totalt har hotellet ni forskjellige rom, og et badeanlegg. Alle rommene ligger spredt fra hverandre. Arkitektene gikk for stilrent design, barskt, nært til naturen og ektefølt.

Alle rommene er bygget slik at de ligger i et område med store trær rundt. Utsikten er fantastisk, og man har komplett privatliv. Ingen berg har blitt sprengt for å gi rom for bygningene. Terrenget er faktisk ikke blitt endret på i det hele tatt! Rommene er bygget omkring og inn i naturterrenget.

Vågale løsninger

Hvert hus/rom har to vegger av bare glass. Dette gjør at alle rommene har sine egne, imponerende utsikter. Som sagt tidligere har ikke rommene utsikt til hverandre. Her føler man seg helt alene, selv uten gardiner.

Denne fantastiske utsikten endrer seg etter hvilken tid det er på døgnet og året, og hvilket vær det er ute. Mulighetene er endeløse. Arkitektene sier selv at når de bygget så ønsket de at «rommene skulle føles like store som landskapet utenfor». Dette har de oppnådd.

De første sju rommene som ble bygget var bare ment for sommerbruk. Her er det for det meste brukt treverk, og ingen utvendig isolasjon. Hvert rom hviler på en 40 millimeter tykk stålplate, boret ned i grunnfjellet. Dette fører til at alle rommene bare så vidt rører landskapet og vegetasjonen rundt.

Vinduene er festet slik at når man ser dem utvendig ser man bare hele glassplater.

Gulvet, veggene og taket er alle laget av massivt tre, med 10 cm tykkelse i veggene, og 12 cm tykkelse i taket og gulvet. Dette er en god byggemåte hvor mest mulig av råtømmeret utnyttes; materialer som ellers ville blitt avkapp og lagd papir av.

Innvendig er veggene blitt behandlet med mørk beis, slik at det skal skinne litt og minne om gjenskinnet i vinduene.

Alle de ni rommene er helt forskjellig utformet. Hvis du vil se hele hotellet må du faktisk overnatte der minst ni ganger! Det planlegges å utvide med flere rom i nær fremtid.

Privacy Policy