Snøhetta-suksessen oppstod på brun pub

Norske Snøhetta har sprengt arkitektoniske grenser siden 80-tallet og tegnet ikoniske bygg verden over. Firmaet begynte som et lite arkitektkontor i etasjen over pøbben Dovrehallen.

Nå har de vokst til et stort arkitektfirma med hundrevis av medarbeidere og kontorer verden over. Bygningene de designer vinner stadig nye priser for grensesprengende arkitektur.

Forretningshemmeligheten

Det hele begynte i 1987. Arkitektene Inge Dahlman, Berit Hartveit, Johan Østengen, Alf Haukeland, Øyvind Mo og Kjetil Trædal Thorsen gikk sammen for å lage en ny type design-studio de alle mente manglet i arkitektbransjen.
Ideen var å sette arkitektur og landskapsarkitektur sammen i en og samme designprosess. Studioet deres var plassert over Oslo-puben Dovrehallen, den puben arkitektene foretrakk å besøke. Siden Snøhetta er det høyeste fjellet i Dovre, tok de dette navnet og kalte seg for «Snøhetta arkitektur landskap».

1989: begynnelsen på noe enormt

Tidlig i 1989 skjer flere viktige hendelser. Kjetil Thorsen fra Oslo og Craig Dykers fra Los Angeles diskuterer et samarbeid om å levere et felles forslag til den prestisjefylte konkurransen om å gjenskape et av Verdenshistoriens opprinnelige Underverk; det egyptiske «Biblioteket av Alexandria».
Ideen var å løse utfordringen sammen med deres felles venn og arkitekt Christoph Kapeller fra Østerrike. Han bodde også nå i Los Angeles.

Craig i L.A. hadde nylig startet sitt eget firma basert på samarbeid mellom arkitekter og kunstnere. De hadde tenkt å melde seg på Alexandria konkurransen i lag et annet arkitektfirma, men etter litt diskusjon med Snøhetta ble de enige om at nordmennene var rette samarbeidspartneren – og dem som kunne fronte konkurransebidraget deres.

Sommeren 1989 registrerer Snøhetta seg i designkonkurransen til Biblioteket av Alexandria.

Arkitektene planlegger den bygningsmessige strukturen til Bibliotek-forslaget. Den norske kunstneren Jorunn Sannes påtar seg oppgaven å designe utformingene til den ytre steinmuren. Arkitektur-historikeren Cordula Mohr hjelp dem å beskrive bygningen de hadde planlagt historisk korrekt. Totalt bruker gruppen fem uker på å gjøre ferdig plantegningene og innlevere dem.
I stedet for kun å stole på seg selv og egne evner, er Snøhetta-gjengen ydmyke nok til å innrømme, «Vi kan mye, men sammen med andre som kanskje ikke er arkitekter selv, kan vi prestere ufattelig mye mer!»
Snøhetta og samarbeidspartnerne vant konkurransen. Herfra går suksess-pilen rett til himmels!

Fra suksess til suksess

Mot slutten av 1989 møtte folkene bak Alexandria-konkurransebidraget resten av den norske Snøhetta gruppen i Oslo. Amerikanerne liker det de ser og hører fra de entusiastiske og kreative nordmennene.
De flyttet alle sammen inn i kontorene overfor Dovrehallen. Herfra er det kort vei ned til en forfriskende øl etter jobben – eller når de trenger en brainstorming. Den utvidede gruppen ble enige om å samle seg formelt under firmaet «Snøhetta arkitektur landskap AS». Åtte kreative og likeverdige partnere.

Snøhetta fortsetter å designe fantastiske løsninger tradisjonelle arkitektkontorer ikke klarer å forestille seg. Firmaet får flere lønnsomme og prestisjefylt oppdrag med lovprising og hyllester i bransjen og media verden over.
I 2004 fikk Snøhetta lov til å bygge den eneste kulturelle bygningen på 11. September minnesmerket; Ground Zero. Dette førte til at de opprettet et permanent kontor i New York.

I 2013 lagde Snøhetta en modellbygning av LEGOs arkitektur-studiobrikker. Dette var et samarbeid med media-konsernet Wired. Igjen får de enormt med pressedekning verden over. Snøhetta åpnet også San Fransisco kontoret sitt for drift samme året.

Bemerkelsesverdige byggverk

Siden pangstarten i ’89 har Snøhetta designet en rekke flotte byggverk. Blant de mest bemerkelsesverdige av dem finner vi; Operahuset i Oslo, Biblioteket av Alexandria i Egypt og den norske ambassaden i Berlin.
De sto også bak Lillehammer kunstmuseum, Times Square i New York (de oppgraderte den i 2010) og det nasjonale 11. September-museet på World Trade Center minnesmerket i New York.
Nord-amerikanerne synes ikke å få nok av Snøhettas arkitekturløsninger. Firmaet har også tegnet James B. Hunt Jr. Biblioteket på North Carolina universitetet, påbyggingen av San Fransisco moderne kunstmuseum og Calgary sentralbibliotek i Alberta, Canada.

Vinner priser i øst og vest

Snøhetta får ikke bare godt betalt for jobbene sine, men også en rekke priser og utmerkelser for sine prosjekter. De fikk Verdens Arkitektur Pris for Operahuset i Oslo og Biblioteket av Alexandria, samt Aga Khan Prisen For Arkitektur for sistnevnte.
I 2008 fikk Operahuset Mies van der Rohe Prise og EDRA (Environmental Design Research Association) Flotte Steder Prisen. I 2010 fikk Operahuset den Europeiske Prisen for Urbant Offentlig Område, den Internasjonale Arkitektur Prisen og den Globale Prisen for Bærekraftig Arkitektur.

Til stede over hele verden

Snøhetta har nå kontorer i Oslo, New York, San Fransisco, California, Adelaide, Innsbruck, Stockholm og Singapore.
Totalt så har de 180 ansatte fra 30 land. I tillegg samarbeider de med 150 designere som er med og utformer byggverkene hinsides det et vanlig arkitektkontor klarer å forestille seg.
Firmaet omsetter for over 100 millioner i året og har svært god lønnsomhet. Suksessen synes å være sikret langt inn i fremtiden. Verden er garantert nye og imponerende byggverk – med hilsen fra Norge – i lange tider fremover…

Privacy Policy